Loading...

Gyakran ismételt kérdések

Gyakran ismételt kérdések

MILYEN PROJEKTEKNÉL JAVASOLT A FEJLESZTÉSI TŐKEBEFEKTETÉS?

Elsősorban növekedési potenciállal rendelkező, már működő vállalkozások számára optimális megoldás, de új projektcég finanszírozása sem kizárt. A FOCUS VENTURES által történő befektetés alsó határa 30 millió Ft.

MI TÖRTÉNIK A GYAKORLATBAN, HA A FOCUS VENTURES A TŐKEBEFEKTETÉSE ÁLTAL TULAJDONOS LESZ A VÁLLALKOZÁSBAN?

A FOCUS VENTURES pénzügyi befektető, az operatív vezetés továbbra is a vállalat menedzsmentjének hatásköre marad. Az MFB Invest pénzügyi kontrollt végez, melyet rendszeres adatszolgáltatás, illetve a Társaság Igazgatóságába és/vagy Felügyelő Bizottságába delegált személyek révén valósít meg

MILYEN ELŐNYÖKKEL JÁR EGY TŐKEBEFEKTETÉS?

  • Stabil tőkeszerkezet kialakítása
  • Könnyebben megvalósítható stratégia
  • A finanszírozáshoz nincs szükség fedezetre
  • Nincs kötelező rendszeres „törlesztés”
  • Egyszerűbben bevonható banki finanszírozás
  • Finanszírozási szaktudás
  • Széles piaci kapcsolatrendszer

TŐKEBEFEKTETÉSNÉL MENNYI AZ ÁTLAGOSAN ELVÁRT HOZAM?

Az indító hozam kb. 8-15 %-os hozamelvárás, de ezt az értéket jelentősen befolyásolja a cég kockázati profilja, mely az értékelés során derül ki. Amennyiben az átvilágítás során mindent rendben találnak, akár alacsonyabb hozamelvárás is lehetséges.

A SZERZŐDÉSKÖTÉSIG MILYEN HOSSZÚ AZ ÁTFUTÁSI IDEJE A TELJES TŐKEBEFEKTETÉSI FOLYAMATNAK?

Körülbelül 3 hónap, azonban sok esetben elhúzódik, ugyanis az ügyfél által rendelkezésre bocsátott információk nem elégségesek, sem formailag, sem tartalmilag. Amennyiben megfelelően előkészített az alapanyag, akkor lehet felgyorsítani a tőkebefektetési folyamatot.

MILYEN MÓDON TÖRTÉNIK EGY ÜGYLET LEZÁRÁSA? VAN-E VISSZAVÁSÁRLÁSI KÖTELEZETTSÉGE A TULAJDONOSOKNAK?

A tulajdonosok rendelkezhetnek visszavásárlási kötelezettséggel, de nem kötelező. Akár egy harmadik fél számára is elképzelhető az értékesítés, illetve lehetőségként felmerül, hogy a cég egy másik vállalkozásából fizeti ki a befektetett tőkét.

A HOZAMELVÁRÁSON TÚL KELL-E MÁS “HÁTRÁNNYAL” SZÁMOLNIA A VÁLLALKOZÁSNAK?

A tőkebefektetés során a tőkebefektető partner belelát a cég működésébe, belső életébe, elsősorban a vállalkozás pénzügyeibe. Kéretlenül azonban nem szól bele a vállalkozást érintő döntésekbe.