Loading...

FOCUS VENTURES

FOCUS VENTURES

A FOCUS VENTURES Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. az MFB Invest 100%-os tulajdonában áll. Feladata, hogy anyavállalatának, MFB Invest által 2019-ben létrehozott Városi Alapok kezelési feladatait végezze, biztosítsa a támogatási szabályoknak való megfelelést, valamint ellássa a megvalósult projektek monitorozását.

A Városi Alapok lényege, hogy támogatást tudjon nyújtani a kijelölt városokban és térségükben működő KKV-nak, ezzel is hozzájárulva a helyi gazdasági fejlődéshez. Jelenleg Debrecenben, Székesfehérváron, Kaposváron, Veszprémben, Nyíregyházán és Pécsen működik az alap összesen 29 milliárd Ft-tal, de a jövőben további városokban is elindulhat.
A támogatási csomagokkal, további tervekkel és a közösségi finanszírozási bevonási lehetőségével kapcsolatos kérdéseinkre Benke Ákos vezérigazgató válaszolt.

Miben különleges a városi alapok koncepciója, miben nyújt egyedi szolgáltatást a FOCUS?
A Városi Alapok nem csupán a hazai nagyvárosok gazdasági működésének gerincét képező közepes- és nagyvállalkozásokat képesek finanszírozni, hanem a kisebb méretű vállalkozások számára is megoldást kínálnak. A Városi Alapok iparági szektortól függetlenül az innovatív, növekedési potenciállal rendelkező vállalkozásokat célozzák, melyek az adott Alap által lefedett területen, megyeszékhelyen, megyében vagy régióban működnek.

A különböző befektetési csomagoknál (városi alap és Rapid) milyen szempontokat vesztek figyelembe, melyikre milyen típusú cégek jelentkezését várjátok?
Elsősorban növekedési potenciállal rendelkező, már működő, legalább kettő lezárt, elfogadott beszámolóval alátámasztott üzleti évvel rendelkező gazdasági társaság jelentkezését várjuk, de új projektcég finanszírozása sem kizárt, ha az anyacéget is be tudjuk vonni partnerként. Fontos, hogy a jelentkező vállalkozás a már meglévő alapok által lefedett területen, megyeszékhelyen, megyében vagy régióban tevékenykedjen.

Milyen eredmények születtek a városalapoknál?
Eddig az alapok megalapítása és a munkafolyamatok megszervezése volt a fókuszban. Mostantól a kihelyezéseken lesz a hangsúly. A tavalyi évben és az idén egyelőre a Debrecen Városi Tőkealap és a Székesfehérvár Városi Tőkealapból fektettünk be. Meglévő befektetéseink iparágtól függetlenek, de mindegyikük a járványhelyzet ellenére folyamatos fejlődési potenciált mutat.

tőkeportál focus ventures interjú kreatív 01
Jelenleg az üzleti stratégiátok az, hogy regionális szinten bevonjátok az önkormányzatok által kijelölt embereket az optimális döntés érdekében. Ez az eddigi tapasztalatok szerint mennyire vált be?
A három tagú Befektetési Bizottság két tagját az adott város önkormányzata jelöli ki. Befektetéseinknél figyelembe vesszük, hogy projektjeink az üzleti megtérülésen túl, közvetlenül vagy közvetett formában segítsék a régiók fejlődését is. A megfelelő döntés meghozatalának elengedhetetlen feltétele a helyi szakértők bevonása. Az önkormányzatok minden esetben olyan tagot delegálnak, akik megfelelő helyi ismerettel rendelkeznek és az adott régió érdekeit képviselik.

Az innovációs és impact hatás előnyt jelent. Hogyan éritek el az ilyen típusú cégeket? Mennyire jellemző az ilyen cégek jelentkezése, esetleg pár példát tudsz mondani?
A FOCUS VENTURES által kezelt Városi Alapok működtetése során nem hagyományos finanszírozási együttműködésekről beszélünk, hiszen az Alap egyszerre képes egy régió vállalkozásait segíteni, emellett hozzájárulni egy régiót érintő általános fejlődés, vagy akár a helyi lakosok életminőségének emeléséhez is. Küldetésünk a helyi gazdaság fejlesztése és a vidék jövőjét is befolyásoló, hosszú távú finanszírozási megoldások meghonosítása, elindítása. Az innováció és az impact hatás nem elsődleges szempont, de pozitívum a döntéshozatalnál. Példaként említeném jelenlegi legfrissebb szerződéskötésünket, amely megújuló energia termelésével foglalkozik.

A jelenlegi gazdasági helyzetet figyelembe véve, tervezitek új típusú tőkeemelési csomag bevezetését, van erre igény? Ha igen, milyenre lehet szükség?
Újabb Városi Alap létrehozását a meglévő alapok sikerességének függvényében tervezzük, de nem zárkózunk el más tematikus alapok létrehozásától sem, ha az valamilyen piaci hiányosságot képes áthidalni.

tőkeportál focus ventures interjú kreatív 03
Hogy látjátok a közösségi finanszírozást, mint KKV finanszírozási lehetőséget?
A közösségi finanszírozás fontos, új szegmense a befektetési/finanszírozási palettának, a jövőben bizonyosan nagyobb teret fog hódítani Magyarországon. Első sorban a startupok számára jelenthet nagy segítséget a kezdeti nehézségek leküzdésében. Ma még talán csak a csírái láthatók ennek az új formának idehaza, ezért is van óriási jelentősége azoknak az „úttörő” befektetőknek, akik felületet tudnak biztosítani a közösségi finanszírozásnak.

A finanszírozási mix kapcsán felmerült már a közösségi finanszírozás, mint lehetőség (hitel és vissza nem térítendő támogatás volt eddig a befektetési csomag mellett)?
Nyitottak vagyunk a közösségi finanszírozással kapcsolatos megoldásokra, egyedileg ezeket az eseteket is szívesen megvizsgáljuk, és ha mód van rá részt veszünk a tőkeemelésben. Ennek érdekében sok akadályt elhárítottunk már a döntéshozatal és a munkafolyamataink terén, azonban azt látni kell, hogy mi első sorban már biztos tulajdonosi háttérrel rendelkező cégeket igyekszünk finanszírozni.

Ha lenne ilyen igény, milyen felállásban valósulhatna meg?
A közösségi finanszírozás tulajdonképpen egy „előszobája” lehet a mi befektetésünknek. A közösségi finanszírozás által összegyűjtött tőke megfelelő felhasználása segítségével tulajdonképpen validálódik az eredeti elképzelés/üzleti modell, ekkor – egy újabb körös tőkegyűjtésnél – tudunk mi igazából segítséget nyújtani a cégnek. A megfelelő finanszírozási mix kialakításához ismerni kell az adott vállalkozás sajátosságait, így a konkrét finanszírozási formák és azok szükséges mértéke minden cégnél más és más.