Loading...

A Pécsi Városi Tőkealapról dönt ma a közgyűlés

A Pécsi Városi Tőkealapról dönt ma a közgyűlés

A március végén bejelentett Pécsi Városi Tőkealap létrehozásáról ma tárgyal a közgyűlés, és ha a városházi többség rábólint annak részleteire, hivatalosan is létrejöhet a pécsi cégek fejlődését szolgáló alap.

Az MFB Invest Befektetési és Vagyonkezelő Zrt., a FOCUS-VENTURES Tőke-alap-kezelő Zrt., Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata, valamint a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. egy négyoldalú együttműködési megállapodás aláírásával, 3 milliárd forint jegyzett tőkével hozza létre a Pécsi Városi Tőkealapot. Ennek nyilvános bejelentése 2021. március 30. napján történt meg, a pécsi közgyűlés képviselői pedig június 4-én, pénteken tárgyalnak a kérdésről – számolt be az önkormányzat sajtóközleményében.

Amennyiben a közgyűlési többség is rábólint a tőkealap létrehozásának részleteire, akkor egy háromtagú Befektetési Bizottság működik majd mellette, amely az alap befektetési döntéseit előkészítő, azt megtárgyaló és ajánlásokat megfogalmazó konzultatív testület lesz. A városvezetés a grémiumba az MFB Invest Zrt. delegálta tag mellé Ruzsa Csaba gazdaságért felelős alpolgármestert és dr. Csizmadia Péter képviselőt, a Fidesz pécsi közgyűlési frakcióvezetőjét javasolja. A döntés egyértelmű üzenete az, hogy egy teljesen átlátható, lehetőség szerint minden pécsi cég fejlődését szolgáló alap jöjjön létre. A tőkealapról szóló döntés részeként a tervek szerint az önkormányzat a közreműködői feladattal a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt-t bízza meg.